Vind jouw handwasmatch.

Professionele handwas - niet alle handwas is professioneel, veilig en duurzaam

Wat houdt dat professioneel wassen in?

Met de term “professioneel manueel auto wassen” doelen we vooral op het wassen van je auto op zo’n manier dat het vuil effectief verwijderd wordt zonder de werking van het beschermende product te beinvloeden en door zo min mogelijk effect te hebben op het oppervlak dat gereinigd wordt. Dat is nogal een lange zin, dus misschien is het handig als we daar een klein beetje dieper op in gaan:

  • “…op zo’n manier dat het vuil effectief verwijderd wordt…”
    Hiermee bedoelen we natuurlijk dat je lak er wel schoner van moet worden. Het vuil dat je auto verzameld heeft moet zoveel mogelijk verwijderd worden. 100% van het vuil is onmogelijk, maar tussen de 90 en 95% kan (met een goede shampoo) zeker wel behaald worden.
  • “…zonder de werking van het beschermende product te beinvloeden…”
    Als het goed is is jouw lak bescherm met een wax, een sealant of misschien zelfs een coating. Dit helpt om te voorkomen dat vuil zich kan hechten aan je lak, maakt het schoonmaken makkelijker en helpt vaak om de glans in je lak terug te halen. Als je hier veel tijd of moeite in gestoken hebt, wil je natuurlijk niet dat jouw shampoo die laag beschadigd. En met een goede shampoo en werkwijze hoeft dat ook helemaal niet te gebeuren.
  • “…zo min mogelijk effect te hebben op het oppervlak dat gereinigd wordt…”
    Van een shampoo is het de bedoeling dat het reinigt, maar dan wel verantwoord. Het moet de beschermende laag niet beinvloeden maar toch hard zijn voor het meest smerige vuil. Daarnaast moet het die scherpe zandkorrels kunnen afvoeren zonder dat er strepen in de lak getrokken worden. Niet alleen de shampoo speelt hierbij een rol, ook de overige producten en de werkwijze is belangrijk. Mits goed gedaan, kun je prima het meest smerige vuil wegwassen zonder waskrassen te maken, of de beschermende laag aan te tasten.

Belangrijk is ook om even aan te stippen dat handwas niet dezelfde term is als "detailing" en andere activiteiten zoals "dieptereiniging", "autopoetsen" etc.. Meer daarover vindt je in de rubriek "detailing" op deze site.  

Wat is professionele handwas niet ! Mijd illegale handwasinstallaties

Professionele handwasinstallatie beschikken over de nodige infrastructuur, het correcte materiaal, bevoegd personeel, een aangepaste verzekeringspolis,  en de nodige exploitatie-en milieuverguningen om deze activiteit te mogen uitvoeren. Weet dat om dergelijke vergunningen toegekend te krijgen zijn moet je met zowel alle VLAREM milieuwetgeving als aan de vereiste vestigingscriteria voldoen. Mijd echter installaties waar u ziet dat zowel prijzen, materiaal, personeel, terrein en producten niet koosher zijn. Installaties die niet voldoen aan de juiste criteria worden sowieso niet toegelaten op het washmeplease platform. Mocht u twijfels hebben omtrent de installatie, of als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan zal dit waarschijnlijk ook niet waar zijn. O wee als je met je bolide 5 euro wil besparen en buiten rijdt met honderden euro's aan schade.  Wijzer worden over hoe de sector deze illegale en onveilige circuits wil aanpakken doe je hier