11/02/2022

WAS STROOIZOUT ZO SNEL MOGELIJK WEG

De winter brengt moeilijke rijomstandigheden met zich mee, zoals white-outs en ijzel.

Strooizout helpt het ijs smelten, wat de wegen beslist veiliger maakt. Er zijn echter ook een aantal nadelen voor uw auto. . Lees verder om te weten te komen hoe strooizout precies werkt - en wat het met uw auto doet.

ZOUTSCHADE BEPERKEN

De winter brengt moeilijke rijomstandigheden met zich mee, zoals white-outs en ijzel.

Strooizout helpt het ijs smelten, wat de wegen beslist veiliger maakt. Er zijn echter ook een aantal nadelen voor uw auto. . Lees verder om te weten te komen hoe strooizout precies werkt - en wat het met uw auto doet.


HOE WERKT STROOIZOUT?
Zout - of in wetenschappelijke termen, natriumchloride - verlaagt het vriespunt van water. Dus terwijl water normaal bevriest bij 32 graden Fahrenheit, heeft water koudere temperaturen nodig om te bevriezen wanneer het wordt blootgesteld aan zout. Hoe meer zout je toevoegt, hoe moeilijker het is voor water om te bevriezen.

Het probleem met strooizout is dat het een beetje water nodig heeft om het proces te activeren. Soms worden wegen voorbehandeld met een mengsel van zout en water, pekel genaamd. Zoutpekel kan voorkomen dat er ooit ijs ontstaat. Als er veel sneeuw en ijs op een weg ligt, zal de pekel in de onderste lagen sijpelen, waardoor de verbinding tussen het ijs en de weg wordt verbroken. De overgebleven sneeuw en ijs zullen dan langs de pekel drijven, waardoor het gemakkelijk wordt voor het passerende verkeer om het voorgoed op te breken.

Voor het geval je het je afvraagt: Ja, het is mogelijk dat de temperaturen te laag zijn om strooizout te laten werken! Over het algemeen kan gesteld worden dat als de temperatuur van de weg kouder is dan 15 graden Fahrenheit, het zout niet door het vaste ijs heen kan dringen om het op te lossen. In dat geval strooien wegenwerkers zand over het ijs voor een betere tractie.

WAT DOET STROOIZOUT MET UW AUTO? 
Hoewel strooizout goed is voor de verkeersveiligheid, doet het iets heel anders wanneer het in contact komt met uw auto.

Zout veroorzaakt chemische reacties die uw auto kunnen aantasten. Dit geldt vooral voor alle blootgestelde metalen.

Twee auto-onderdelen die bijzonder gevoelig zijn voor corrosie en roest zijn de rem- en brandstofleidingen. Dat komt omdat ze dicht bij het onderstel van de auto zitten, dat het zwaarst te lijden heeft onder de schade van strooizout.

HOE BESCHERMT U UW AUTO TEGEN STROOIZOUT
Dus wat kan een bestuurder doen? Gelukkig zijn er een aantal beproefde manieren om uw auto te beschermen tegen schade door strooizout.

Neem maatregelen in de herfst. Was uw auto goed en zet hem in de was. Voor de beste bescherming brengt u een waxverzegeling over uw wax aan. Moderne keramische coatings werken het beste, maar zijn ook het duurst.
Laat schrammen, spaanders of roestplekken repareren voordat de eerste sneeuw valt.
Houd afstand wanneer u achter vrachtwagens rijdt die zout of pekel strooien.
Laat uw auto regelmatig wassen. Spuit uw auto ten minste eenmaal per week schoon als u in een besneeuwd gebied woont. Investeer in een wasstraat die het onderstel van de auto ten minste om de paar weken reinigt of na een zware sneeuw- en/of ijzelbui in uw regio. Overweeg een vloeibare filmcoating voor de winter voor extra bescherming. Lees meer in dit bericht over waarom een winterbeurt de investering waard is.
Geef een oudere auto wat extra TLC. Auto's zijn vooral gevoelig voor corrosie als ze acht jaar of langer aan strooizout zijn blootgesteld, meldt de National Highway Traffic Safety Administration. Meer geheimen over auto-onderhoud vindt u in dit bericht over hoe u een auto met hoge kilometerstand rijdend houdt.
Als het lente wordt, kunt u overwegen de buitenkant van uw auto grondig te laten poetsen. Lees meer in dit bericht over hoe u uw auto van de winter kunt helpen herstellen. In onderstaande video zie je hoe je zelf het autochassis kan ontzouten voor er schade ontstaat - maar wij raden professionals aan.